Saturday, April 19, 2014

Dobrobiti masaze

Drevna indijska poslovica glasi da bolesti ne prilaze onom ko se masira svaki dan. Masaza je jedna od najpoznatijih metoda opustanja i lecenja. Rec masaza potice od arapske reci massa sto znaci dodir. Ona obuhvata niz razlicitih tehnika, ali bazira se na pritiskanju, lupkanju, istezanju i gladjenju misica i vezivnog tkiva razlicitim intenzitetom. Najpoznatije su svedska, sportska, shiatsu, aromaterapijska i ayurvedska masaza.

Kratka istorija masaze

Masaza je verovatno najstariji oblik lecenja. Primenjivala se u svim vremenima i narodima. Covek instiktivno trlja bolni i oteceni deo tela. Drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masazom sprecavale i lecile bolesti i povrede. U Grckoj i Rimu se masaza koristila nakon sportskih aktovnosti, za brzi oporavak od bolesti, nakon kupnja i kod razlicitih tegoba poput astme, probavnih smetnji, pa i neplodnosti. U Evropi je veliki uticaj na popularizaciju masaze imao Svedjanin Per Henrik Ling, izumitelj svedske masaze. Danas se svedska masaza nudi u welness centrima i salonima za masazu svuda u svetu, a mnoge druge vrste masaze imaju korena upravo u njoj. Danas je opste prihvaceno da masaza ima veliku terapijsku vrednost. Hiljade ljudi sirom sveta koriste je kao izvrstan nacin ocuvanja zdravlja i dopunu pri lecenju.

Kako deluje masaza i kada je primenjivati

Masaza snazno deluje na zdravlje i raspolozenje, posebno ako se praktikuje redovno. Prikladna je za sve uzraste, a masirati se mozete i sami. Da bi se postigao zeljeni ucinak nije potrebno masirati celo telo. Istrazivanja pokazuju da cak devedeset posto bolesti nastaje zbog stresa. Masaza je odlican nacin da se oslobodite stresa, a uz primenu opustajucih etericnih ulja ucinak moze biti jos bolji. Masaza opusta telo psihicki i fizicki. Ako ste pod stresom priustite sebi kvalitetnu masazu-ona ce garantovano pruziti olaksanje. Odaberite vrstu masaze koja vam najvise odgovara. Masaza predstavlja odlicno resenje i kod problema sa nesanicom. Redovnom primenom ona podstice kvalitetan i dubok san. Najbolje je napraviti masazu celog tela, ali ako nemate vremena dovoljna ce biti masaza ledja ili stopala. Srcanim bolesnicima masaza je izuzetno korisna jer opusta, uspavljuje, snizava krvni pritisak, a uz to moze poboljsati i apetit i raspolozenje. Njom se ubrzava cirkulacija krvi, sto znaci da se dovodi vise kiseonika a odvodi vise stetnih materija. Masaza ublazava grceve i upale misica, poboljsava izdrzljivost i pokretljivost. Pre vezbanja izmasirajte misic koji ce vam biti najaktivniji. Nakon vezbanja masaza olaksava umor i iscrpljenost. Masaza pomaze i kod mrsavljenja. Ona podstice cirkulaciju i probavu, ubrzava izlucivanje toksina, stimulise metabolizam i limfni sistem, podstice bolje drzanje, jaca volju i odlicno deluje na kozu. Anticelulit masaza ucvrscuje tonus koze, pospesuje cirkulaciju i ubrzava gubitak masnih celija (adipocita) na kriticnim mestima. Masaza je jos korisna kod: bolova u ledjima, reume, artritisa, glavobolje, depresije, napetosti, umora, iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta...


Primena etericnih ulja u masazi

Biljna i etericna ulja sastavni su deo opreme svakog salona za masazu. Ona daju masazi novu dimenziju, a njihovi mirisi mogu delovati opustajuce ili stimulirajuce.  Etericna ulja je uvek potrebno razjediniti u baznom ulju, pazljivo ih zatvarati i drzati na hladnom i tamnom mestu. Evo dejstva nekih od njih: bergamot-deluje kao prirodni antiseptik, pomaze kod depresije i akni. Ulje je fototoksicno sto znaci da nakon masaze ovim uljem ne smete kozu izlagati suncu. Eukaliptus-prirodni antiseptik, deluje stimulativno, pomaze kod kaslja, prehlade i bolova. Kamilica-deluje umirujuce, antidepresivno, pomaze kod glavobolje. Lavanda-prirodni je analgetik, deluje umirujuce, pomaze kod glavobolje i nesanice, podstice cirkulaciju. Neroli-deluje umirujuce, prirodni je afrodizijak, neguje suvu kozu. Ruza-prirodni je antiseptik, deluje umirujuce i antidepresivno. 


Moc dodira je blagotvorna. Priustite sebi ili vasim najmilijima kvalitetnu masazu u nasem salonu po najeftinijim cenama u gradu. Masaza je dar koji deluje na onog ko je prima, ali i na onog ko je daje. 
Rezervacije i info na br. tel.: 069/66-77-78

No comments:

Post a Comment